Χωρίς κόπο, Με πράσινο τρόπο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εμπρός για «πράσινη» δράση με τα παιδιά, με απλούς τρόπους για green living στην καθημερινότητα. Μην περιμένετε από τον ΟΗΕ και τις οικολογικές οργανώσεις να κάνουν τα πάντα για την προστασία της φύσης. Όπως είπε ο Γκάντι «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις να έρχεται», ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να υιοθετήσετε το παραμελημένο παρτέρι της γειτονιάς ή να ξεκινήσετε δέκα λεπτά νωρίτερα και να περπατήσετε αντί να πάτε με το Ι.Χ. στη δραστηριότητα του μικρού σας ποδοσφαιριστή.

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Κάντε το τεστ του cockpit: Περιμένετε να βραδιάσει και μαζευτείτε όλη η οικογένεια στο καθιστικό. Κλείστε φώτα και παντζούρια, γενική συσκότιση. Αφήστε λίγο τα μάτια σας να συνηθίσουν και κοιτάξτε ολόγυρα. Μήπως, μέσα στο σκοτάδι, ξεχωρίζουν μικρά κόκκινα φωτάκια που κάνουν το σαλόνι σας να μοιάζει με πιλοτήριο αεροπλάνου έτοιμο για απογείωση; Βάλτε τα παιδιά να μετρήσουν τους αναμμένους stand by διακόπτες των ηλεκτρικών συσκευών γύρω σας (τηλεόραση, στερεοφωνικό, DVD, ενισχυτής, κλιματιστικό, υπολογιστής…) και θα εκπλαγείτε με τον τελικό αριθμό. Τα μικρά αυτά αλλά ενεργοβόρα φώτα δουλεύουν νυχθημερόν για τη ΔΕΗ, φουσκώνοντας με βατ τον λογαριασμό σας όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Επιπλέον, όπως έδειξαν μετρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ορισμένες συσκευές, όπως τα κομπιούτερ και τα DVD/video, αποδεικνύονται ακόμα πιο… ύπουλες καθώς συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμα και όταν είναι κλειστές, δηλαδή στο off mode. Ο καλύτερος τρόπος για να τις αδρανοποιήσετε, όταν δεν τις χρειάζεστε, είναι να κλείνετε τον διακόπτη του πολύπριζου.

DSC00465

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Παιδικό δωμάτιο σε Επικίνδυνες Αποστολές: Θυμάστε εκείνο το πλάνο, στην ταινία Mission Impossible, που ο Τομ Κρουζ προσπαθεί να διασχίσει ένα δωμάτιο παγιδευμένο με αόρατο συναγερμό φορώντας ειδικά γυαλιά για να βλέπει τις ακτίνες Χ; Αν είχατε κι εσείς ειδικά γυαλιά για να δείτε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, υπολογιστές σε ένα παιδικό δωμάτιο, θα κάνατε αμέσως αυτό που προτρέπουν οι ειδικοί: έξωση των ηλεκτρικών συσκευών από τους χώρους που κοιμούνται τα μικρά παιδιά, ιδίως τα μωρά. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες ενοχοποιείται για διαταραχές στον ύπνο, ανοσοποιητική δυσλειτουργία, προβλήματα μάθησης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς.

 

Επιτρέπεται η στάθμευση τώρα που σιγά σιγά καλοκαιριάζει, δεν έχετε καμιά δικαιολογία να κάνετε με το αυτοκίνητο ακόμα και τις μικρές αποστάσεις, για λίγα ψώνια ή για τις κοντινές δραστηριότητες των παιδιών. Σταθμεύστε, λοιπόν, το Ι.Χ. και κάντε έναν ωραίο περίπατο ως το μπάσκετ του Μιχαλάκη ή βάλτε καλαθάκι στο ποδήλατο, πίσω κάθισμα για το μωρό και μετατρέψτε μια εξόρμηση στο σουπερμάρκετ σε οικογενειακή μίνι ποδηλατάδα. Η μητέρα φύση θα σας ευγνωμονεί για το λιγότερο καυσαέριο, το βενζινάδικο θα σας βλέπει αραιότερα, οπότε καλύτερα για το πορτοφόλι σας, χώρια που ένα γρήγορο βάδην ή πετάλι θα κάνει θαύματα για μηρούς και γλουτούς, χωρίς συνδρομή σε γυμναστήρια, ενόψει καλοκαιριού. Τα πέντε λεπτά παραπάνω διαδρομής σάς δίνουν την ευκαιρία να κάνετε μια χαλαρή κουβεντούλα με τα παιδιά ή να τους δώσετε έμπρακτα μαθήματα όχι μόνο οικολογικής αλλά και οδικής συμπεριφοράς, πώς κινούμαστε τους δρόμους της γειτονιάς με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

cover-3-5

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Αποσυμφόρηση τώρα! Ξεκαθαρίστε επιτέλους τα μπεμπέ ρούχα, βιβλία και τουβλάκια που στοιβάζονται ακόμα σε ντουλάπια και ξεχειλισμένα συρτάρια στο δωμάτιο, ενώ τα παιδιά σας κοντεύουν να τελειώσουν το δημοτικό. Ξεφορτωθείτε παλιά καρότσια, παιδικά καθίσματα και μπανιερά που αραχνιάζουν στην αποθήκη σας. Απαλλαγείτε από τη «σαβούρα» στο δωμάτιο των παιδιών, με το σκεπτικό ότι, εκείνο που είναι για σας πια περιττό, μπορεί να φανεί σε κάποιον άλλον πολύ χρήσιμο. Συμβουλευτείτε τα παιδιά στο ξεκαθάρισμα, ποια παιχνίδια, επιτραπέζια, παζλ, βιβλία νομίζουν πως χρειάζονται ακόμα και ποια μπορούν να χαρίσουν στο μικρότερο ξαδερφάκι ή να δωρίσουν στο παλιό νηπιαγωγείο/παιδικό σταθμό/στη βιβλιοθήκη στο χωριό του παππού. Αντί για play date, οργανώστε στο σπίτι ένα μίνι ανταλλακτικό μπαζάρ. Ένα Σάββατο απόγευμα καλέστε τις μαμάδες -στο ίδιο green μήκος κύματος με το δικό σας- μερικών φίλων των παιδιών και ζητήστε τους να φέρουν ρούχα, παιχνίδια κ.λπ. που δεν κάνουν/αρέσουν πια στα παιδιά τους. Απλώστε τα κατάχαμα στο σαλόνι ανακατεμένα κι αφήστε τα φιλαράκια να ανακυκλώσουν τα second hand κομμάτια που θα λάμψουν στα μάτια τους σαν καινούργια! Επίσης, μπορούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους διαβασμένα παιδικά βιβλία, λευκώματα, κόμικς, μουσικά cd και DVD.

 

Καπάκια-θησαυρός: Μαζέψτε με τα παιδιά και ανακυκλώστε πλαστικά καπάκια για φιλανθρωπικό σκοπό. Είναι τόσο απλό: αντί να πετάξετε το καπάκι από το μπουκάλι νερό, χυμό, γάλα ή από τον ξεθυμασμένο μαρκαδόρο, κρατήστε το στην άκρη, συγκεντρώστε όσο περισσότερα καπάκια μπορείτε και δώστε τα στο σχολείο, στον πολιτιστικό ή αθλητικό σύλλογο της γειτονιάς σας που ασχολείται με την περισυλλογή τους. Εκείνοι θα τα διοχετεύσουν σε εταιρεία ανακύκλωσης που ανταλλάσσει έναν τόνο πλαστικά καπάκια με ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Το οικολογικό και ανθρωπιστικό μήνυμα που περνά στα παιδιά είναι άμεσο και ξεκάθαρο: 540.000 πλαστικά καπάκια, αντί  να καταλήξουν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας για τους επόμενους δύο αιώνες το περιβάλλον, θα βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο με κινητικά προβλήματα κάπου στην Ελλάδα.

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Off και έξω! Εσείς πως σκοπεύετε να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος; Πάντως όχι κλεισμένοι μέσα, μικροί-μεγάλοι κολλημένοι στην τηλεόραση/τάμπλετ/κινητό. Αν δεν είστε σε ιδιαίτερα «πράσινη» διάθεση, σκεφτείτε τουλάχιστον τη φόρμα σας και τον κίνδυνο παχυσαρκίας των παιδιών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όταν βλέπουμε τηλεόραση καίμε λιγότερες θερμίδες και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας περισσότερο κι από όταν καθόμαστε ήσυχα στον καναπέ μας χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα ή απλώς να κοιτάμε έξω από το παράθυρο! Επειδή, επιπλέον, η «απραξία» της TV συνοδεύεται με ασύστολο και ανθυγιεινό τσιμπολόγημα, οι ειδικοί κατατείνουν πως είναι προτιμότερο το κουμπί στο off κι ένα χαλαρό απόγευμα με χάζεμα, ονειροπόλημα ή έναν γρήγορο υπνάκο. Ή, ακόμα, καλύτερα βγείτε έξω: ελάτε σε άμεση επαφή με τη φύση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πιαστείτε με τα παιδιά και να αγκαλιάσετε με τα χέρια τον κορμό του γεροφοίνικα της πλατείας, ή να σκαρφαλώσετε και να συμφιλιωθείτε με το πεύκο που σας κρατά αιχμάλωτη την μπάλα του ποδοσφαίρου -ύστερα από ένα θεαματικό σουτ- στα πιο ψηλά του κλαδιά.

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Trash art: Θα εκπλαγείτε με τις χειροτεχνίες και τα παιχνίδια που μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά χρησιμοποιώντας αντικείμενα της καθημερινότητας που διαφορετικά θα κατέληγαν στον κάδο των απορριμμάτων. Με τα αλουμινένια τενεκεδάκια των αναψυκτικών υψώνεται ολόκληρος ουρανοξύστης, άριστη άσκηση αίσθησης ισορροπίας και λεπτής κίνησης των χεριών, ο οποίος καταρρέει θεαματικά με ηχηρό πατατράκ. Τα ρολά χαρτιού υγείας ή κουζίνας δίνουν πρώτης τάξεως υλικό για μυριάδες κατασκευές που θα ξεσηκώσετε από το Ίντερνετ ενώ θα γίνουν λατρεμένο παιχνίδι για τη γάτα σας αντί για τα πλαστικά ποντίκια. Οι χάρτινες αυγοθήκες, τα πήλινα ή πλαστικά κεσεδάκια από γιαούρτι είναι ό,τι πρέπει για να φυτέψετε σπόρους και να φυτρώσουν φουντωτές τουφίτσες γκαζόν, φακές ή αναρριχητικά φασόλια.

Υιοθετήστε το παραμελημένο παρτέρι μπροστά στο σπίτι, ξεχορταριάστε το αλσάκι της γειτονιάς ή ποτίστε έναν ξένο παρατημένο κήπο. Φυτέψτε και δείτε να μεγαλώνουν καρότα, κρεμμυδάκια, βασιλικός. Η τάση του guerilla gardening μπορεί να βρει εφαρμογή δυο βήματα από την πόρτα σας ενώ δεν χρειάζεται μεγαλόπνοα σχέδια. Αρκεί μονάχα ένα φτυάρι και γάντια κηπουρικής.

 

 

 

 

Μικροί πράσινοι βιβλιοφάγοι Δώστε πληροφορίες στα παιδιά για να δουν τα ζώα και τα φυτά με green ματιά. Τα

σχετικά βιβλία εξηγούν πως τα δέντρα δεν είναι μόνο ένας κορμός που φυτρώνει στο πεζοδρόμιο, αλλά φωλιά για ταπουλιά και πηγή οξυγόνου, πως οι σφήκες θέλουν προσοχή, αλλά δεν έχουν προηγούμενα μαζί μας κι είναι πολύτιμες στην εξισορρόπηση των ειδών στη φύση, ότι οι μέλισσες δεν είναι απειλή για μας αλλά -με τα τοξικά φυτοφάρμακα στα χωράφια- γίναμε εμείς κίνδυνος για εκείνες.

 

Το διαβάσαμε στο: www.talcmag.gr | Κείμενο: Λία Παπαδοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ – MAZEI

Βασιλέως Αλεξάνδρου 65, Περιστέρι
2105773403
Ώρες επικοινωνίας:
13:00-21:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ