Ακούμε και διαβάζουμε συχνά για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής στην υγεία. Όμως, αυτό που ελάχιστες φορές θα ακούσουμε είναι να κατηγορούνται ή να αποδίδονται ευθύνες στους γονείς των ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα, ο παχύσαρκος θα αναλάβει όλο το μερίδιο ευθύνης για την κατάστασή του, τη στιγμή που ο γονιός θα τη… σκαπουλάρει. Ας μη κρυβόμαστε όμως, μη δραστήριοι γονείς ανατρέφουν μη δραστήρια παιδιά και είναι 100% στο δικό σας χέρι το κατά πόσο το παιδί σας θα αποκτήσει δραστήριο τρόπο ζωής ή όχι. Δώστε το καλό παράδειγμα Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι υγιή και δραστήρια, είναι καθήκον σας να αποτελέσετε εσείς πρώτα από όλους το υγιές και δραστήριο παράδειγμα. Δεν μπορείτε να περιμένετε απλά να ασχοληθούν με κάποια δραστηριότητα αν δεν τους δείξετε εσείς οι ίδιοι πώς θα το κάνουν.
Αν δεν δώσετε εσείς το παράδειγμα το οποίο θα ακολουθήσουν. Χωρίς υπερβολές, χωρίς να φανεί σαν να θέλετε να τα «στρατολογήσετε» σε κάποιο άθλημα, αφήστε τα ελεύθερα να διαλέξουν τι θέλουν και στηρίξτε τα: μπορεί να είναι πολεμικές τέχνες, μπορεί να είναι προπονήσεις μπάσκετ, μπορεί να είναι η εκμάθηση χορού. Οτιδήποτε τα κρατάει δραστήρια, θα πρέπει να έχει την αμέριστη συμπαράστασή σας. Και αν δεν περνάω χρόνο μαζί τους; Μη θεωρείτε ότι με το να τα αφήνετε να κάνουν μαθήματα/ προπονήσεις δεν περνάτε χρόνο μαζί τους. Αντιθέτως, προσπαθήστε να είστε εκεί δίπλα τους στους αγώνες, στις εξετάσεις έτσι ώστε να βλέπουν ότι αυτό το οποίο επέλεξαν έχει κατά κάποιον τρόπο την «έγκρισή» σας. Αυτό θα τους κάνει να θέλουν να γίνουν ακόμα καλύτερα στην συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Δραστήριος γονέας: Πώς να ξεκινήσω; Αρχικά, κλείστε την τηλεόραση. Έρευνα του 2010 έδειξε ότι οι γονείς που έβλεπαν δύο ή περισσότερες ώρες τηλεόραση την ημέρα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά τα οποία επίσης θα βλέπουν πολύ τηλεόραση. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που βλέπουν τηλεόραση έχουν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος ή μεγαλύτερο βάρος αναλογικά με το ύψος τους. Το επόμενο βήμα, είναι να ξεκινήσετε εσείς κάποια μορφή άσκησης. Δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα αν έχετε να ασκηθείτε αρκετά χρόνια. Αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν ξεκινήσετε σιγά – σιγά, ενσωματώνοντας κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας μέσα στην ημέρα σας. Βάλτε θεμιτούς στόχους όπως π.χ. δέκα λεπτά περπάτημα μετά το φαγητό και σταδιακά αυξήστε τη διάρκεια.
Ποιες δραστηριότητες θα τους αρέσουν όμως; «Η άσκηση πρέπει να είναι μορφή διασκέδασης για τα παιδιά», αναφέρει η παιδίατρος Sarah Hampl στο Web MD τονίζοντας ότι στα παιδιά τους αρέσει να διασκεδάζουν και να έχουν επιλογές σε αυτά που κάνουν. Επομένως, μπορείτε να τους προσφέρετε μια γκάμα δραστηριοτήτων που να τους αρέσουν από τις πιο απλές, όπως π.χ. ρακέτες στην παραλία, μέχρι πιο σύνθετες όπως π.χ. skate, ιππασία ή κάποιο ομαδικό άθλημα.
Επιπλέον, τις ημέρες που περνάτε όλοι μαζί χρόνο – κυρίως τα Σαββατοκύριακα – οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξετε δραστηριότητες για τα παιδιά στις οποίες θα μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς. Για παράδειγμα, μια βόλτα με το ποδήλατο τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, ένα… μονό στο κοντινότερο γήπεδο, ένα χαλαρό τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο ή μέχρι το περίπτερο αν θέλουν να πάρουν κάτι από εκεί είναι μερικές τέτοιες επιλογές/ δραστηριότητες οι οποίες «χτίζουν» μέσα στον ψυχισμό τους τη φιλοσοφία της φυσικής άσκησης.
Το διαβάσαμε στο www.in2life.gr | Κείμενο: Νικόλας Γεωργιακώδης
Contact our school for any request for courses or enrollments.
Monthly sending of the summary of the activities carried out and future ones.
Αφήστε μια απάντηση