Πώς τα παραμύθια κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα !

Για λόγους  που μπορεί να είναι απλά διαισθητικοί, οι περισσότεροι γονείς έχουν τη συνήθεια να διαβάζουν παραμύθια και να λένε ιστορίες στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία. Για πρώτη φορά, η επιστήμη έχει βάσιμες αποδείξεις ότι το διάβασμα στα μικρά παιδιά μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει το μυαλό τους!

Cozy-Reading-Fort

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Έρευνα που αναμένεται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Pediatrics μέσα στον Αύγουστο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το διάβασμα παραμυθιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου τους που βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας και της κατανόησης μιας αφήγησης –δεξιότητες  που αποτελούν κλειδί στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, αλλά και των ικανοτήτων στη γραφή και την ανάγνωση.

greenaway-gallery-bookcase-white_fr

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 19 παιδιών ηλικίας από 3 έως 5 χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο. Οι μελετητές, προκειμένου να αντιληφθούν πώς ανταποκρίνεται το μυαλό των παιδιών σε διαφορετικά ερεθίσματα, παρακολούθησαν τον εγκέφαλό τους, όσο εκείνα άκουγαν ηχογραφημένα παραμύθια και όσο άκουγαν απλά τους γύρω τους θορύβους. Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν τους πόσο συχνά διαβάζουν οι γονείς ιστορίες στα παιδιά και πόσο καλή σχέση έχουν γενικά με τα βιβλία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν, ότι στα παιδιά που άκουγαν συχνά παραμύθια και ιστορίες απ’ τους γονείς τους, σημειώθηκε εντονότερη  δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου που βοηθούν στην κατανόηση της αφήγησης και στην φαντασία. Αυτές οι κομβικές περιοχές των εγκεφάλων, έδειξαν να δραστηριοποιούνται σημαντικά όταν τα παιδιά άκουγαν τα ηχογραφημένα παραμύθια.

 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, έχει κάνει λόγο και στο παρελθόν για την σημαντική συμβολή του διαβάσματος στη βελτίωση των γλωσσικών, αντιληπτικών και κοινωνικό-συναισθηματικών δεξιοτήτων, στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο επικεφαλής των ερευνών, Thomas DeWitt δήλωσε ενθουσιασμένος με το γεγονός ότι υπάρχουν πια βιολογικές αποδείξεις γι’ αυτό που οι γονείς ήξεραν εκ των προτέρων: ότι το να διαβάζουν στα παιδιά τους είναι μια σημαντική συνήθεια που τα βοηθά να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους.

Tullilan perheen koti Espoossa, Vanttilassa. Kastellitalo. Eeli ja Merili lukemassa kirjaa majassa.

(Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Το διαβάσαμε στο  http://www.mama365.gr/ | Κείμενο: Φοίβη Γλύστρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ – MAZEI

Βασιλέως Αλεξάνδρου 65, Περιστέρι
2105773403
Ώρες επικοινωνίας:
13:00-21:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ